Skip navigation

Post on MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO’s Sakura house

sak031.jpg

“A home office for a couple planned in a residential neighborhood in Meguro.
The site is situated in an area where land costs are among the highest in Tokyo.
The area is typically cluttered, like most residential areas in downtown Tokyo.
It is hard to say that quality of living environment deserves the price of land.
I felt that creating a better living environment was a top priority upon squeezing in yet another house into this neighborhood.
What came to my mind were the two classic ‘Glass Houses’※ by Mies and Philip Johnson.
The sense of freedom and openness that makes us want to walk naked inside these houses surely owes to the transparency of the glass itself, but it is the fact that the buildings are surrounded by a pleasant environment ‘the forest’ that counts the most.
Since ‘the forest’ itself already provides a comfortable living environment, it is left for the architecture to separate internal to external atmospheres with thin, transparent membranes.
They clealy demonstrate that as long as there is an environment suitable for living, a ‘house’ is no more necessary.
What I looked to create here was a presence that would replace this ‘forest’.
More precisely, I attempted to generate a quality living environment by placing two large, swirled belt-shaped surfaces on the premises.
The pair consists of self-standing walls measuring 7.5 m and 5 m high respectively, made of lace-like steel 3 mm thick that filters light like sunshine through foliage, with holes punched out in a floral pattern depicting cherry blossoms, a traditional Ise paper stencil pattern.
As we make our way into the abstracted forest of cherry blossoms, we are greeted by an ‘environment filled with ‘anticipation’ for a living comfort.
ユ There, nothing can be found that suggests a ‘setup’ of a ‘house’.
The place is a pure ‘living environment’ and is neither a symbol called ‘house’ nor a ‘residential area.’
A bright depth, beyond the reach of urbanism, is born in Tokyo.”

principal use:private residence, office
site area:131.41m2
building area:75.43m2
total floor area:279.58m2
number of stories:3 story + 1 basement
structure:reinforced concrete structure, partly steel frame and stainless panel
design:2005.6 – 2005.12
construction:2006.1 – 2006.12

 

sak01.jpg

sak02.jpg

sak04.jpg

sak05.jpg

sak06.jpg

sak07.jpg

sak08.jpg

sak09.jpg

All photos by Ryota Atarashi

MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO WEBSITE

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: